Friday, July 24, 2009

Rahsia Wudu’ Menurut Biologi


Sejarah silam telah membuktikan bahawa Islam adalah agama yang telah banyak melahirkan ahli-ahli sains. Segala fenomena yang biasa atau luar biasa terlebih dahulu termaktub dalam Al-Qur’an. Hatta zarah pun ada disebut dalam Al-Qur’an.

Ibnu Sina, Al-Razi, Jabir dan ramai lagi saintis Islam sudah lama menghiasi dunia sains dengan penemuan dan penciptaan yang berkaitan dengan Allah S.W.T. Segala ilmu sains dan keajaibannya sudah diturunkan oleh Allah dan Rasul-Nya. Sebagai contoh, lalat adalah serangga yang boleh membawa pelbagai penyakit. Dalam hadis Rasulullah S.A.W ada menyatakan bahawa jika ada seekor lalat telah terjatuh atau terhinggap di minuman kita, kita hendaklah merendamkan kedua-dua belah sayap lalat itu ke dalam minuman kita sebelum meminumnya semula. Ini adalah diriwayatkan bahawa sebelah sayap adalah beracun dan sebelah lagi adalah penawar bagi racun tersebut.

Fenomena ini telah dibuktikan oleh saintis yang menyatakan bahawa memang benar lalat mempunyai sebelah sayap yang membawa penyakit tetapi penawar pada sebelah lagi sayapnya. Unik bukan….! Ini adalah sebahagian daripada bukti bahawa Islam sendiri sudah terkandung 1001 macam ilmu sains yang boleh dikaji.

Kita lihat pengaplikasian tekanan osmosis dalam Islam iaitu semasa kita mengambil wudu’ ataupun ketika bertayammum. Proses osmosis ialah pergerakan molekul cecair dari kawasan berkepekatan rendah ke kawasan berkepekatan tinggi. Pada muka kita, boleh dikatakan terdapat 1001 mikrob atau kuman yang kita tidak sedari. Apabila kita mengambil wudu’, ia akan mengakibatkan segala mikrob yang terdapat pada muka kita akan mati apabila kadar resapan air yang berlebihan ke dalam sel mikrob. Sel mikrob ini akan mengalami pengembangan yang berlebihan dan akhirnya pecah lalu mati.

Berlainan pula apabila bertayammum. Semasa kita menyapukan debu ke muka, tekanan osmosis yang tidak sama akan berlaku di mana air daripada sel-sel mikrob akan keluar bagi mengimbangi tekanan osmosis di kedua-dua medium. Kadar osmosis berlebihan berlaku dan akhirnya sel-sel mikrob akan mengalami plasmolisis iaitu pengecutan sel yang berlebihan secara osmosis lalu mati.

Begitulah keadaannya kepada semua anggota wudu’ yang terlibat. Inilah yang dikatakan hikmah yang tersirat dalam sains mengenai segala dalam ajaran Islam.

Wallahua’lam…

No comments:

Post a Comment

Doa Mohon Istiqamah Dalam Taat & Beribadat

Doa Rasulullah SAW di akhir solat, sebelum salam:


اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ جَهَنَّمَ، وَمِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ فِتْنَةِ الْمَحْيَا وَالْمَمَاتِ.

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, Aku berlindung dengan-Mu dari azab neraka jahannam, dari azab kubur, dari fitnah dajjal dan dari sebarang fitnah sewaktu hidup juga ketika menghadapi kematian”.اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْمَأْثَمِ وَالْمَغْرَمِ.

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, Aku berlindung dengan-Mu dari sebarang jenis dosa dan bebanan hutang.”


Doa memohon agar ditetapkan imanيَا مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَى دِينِكَ

Maksudnya: “Wahai Tuhan yang membalik-balikkan hati, tetapkan hatiku di atas agama-Mu”


Doa memohon agar terus beristiqamahاللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْحَوْرِ بَعْدَ الْكَوْرِ

Maksudnya: “Wahai Tuhanku, Aku berlindung dengan-Mu dari terpesong dari landasan yang benar setelah mendapat hidayah (Iman)”.


Doa Mohon Tetapkan Pendirianاللَّهُمَّ ثَبِّتْنِيْ بِالْقَوْلِ الثَّابِتِ فِي الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَفِي الآَخِرَةِ

Maksudnya: Wahai Tuhanku, Teguhkan aku dengan perkataan yang teguh di dunia (La ilaha illallah) dan di akhirat (sewaktu disoal dalam kubur)


اللَّهُمَّ آمِيْنَ

Followers


وَاصبِر نَفسَكَ مَعَ الَّذينَ يَدعونَ رَبَّهُم بِالغَدوٰةِ وَالعَشِىِّ يُريدونَ وَجهَهُ ۖ وَلا تَعدُ عَيناكَ عَنهُم تُريدُ زينَةَ الحَيوٰةِ الدُّنيا ۖ وَلا تُطِع مَن أَغفَلنا قَلبَهُ عَن ذِكرِنا وَاتَّبَعَ هَوىٰهُ وَكانَ أَمرُهُ فُرُطًا ﴿٢٨

Maksudnya : “Dan jadikanlah dirimu sentiasa berdamping rapat dengan orang-orang yang beribadat kepada Tuhan mereka pada waktu pagi dan petang, yang mengharapkan keredaan Allah semata-mata; dan janganlah engkau memalingkan pandanganmu daripada mereka hanya kerana engkau mahukan kesenangan hidup di dunia; dan janganlah engkau mematuhi orang yang Kami ketahui hatinya lalai daripada mengingati dan mematuhi pengajaran Kami di dalam Al-Quran, serta ia menurut hawa nafsunya, dan tingkah-lakunya pula adalah melampaui kebenaran.”


Surah Al-Kahfi : 28يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ ٌ

Maksudnya : “Wahai manusia, sesungguhnya Kami (ALLAH) telah menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorang wanita dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal (TA’ARUF). Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi ALLAH ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu. Sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”

Surah Al-Hujurat : 13


يَـٰٓأَيُّہَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ ٱتَّقُواْ ٱللَّهَ وَلۡتَنظُرۡ نَفۡسٌ۬ مَّا قَدَّمَتۡ لِغَدٍ۬‌ۖ وَٱتَّقُواْ ٱللَّهَ‌ۚ إِنَّ ٱللَّهَ خَبِيرُۢ بِمَا تَعۡمَلُونَ

Maksudnya : “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya); dan hendaklah tiap-tiap diri melihat dan memerhatikan apa yang ia telah sediakan (dari amal-amalnya) untuk hari esok (hari akhirat). Dan (sekali lagi diingatkan): Bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Amat Meliputi PengetahuanNya akan segala yang kamu kerjakan.”

Surah al-Hasyr : 18